ДНЕВНИКОТ НА ЕДЕН КАРАНТИНАШ – Извадок од Ден 30

„ДНЕВНИКОТ НА ЕДЕН КАРАНТИНАШ“ ќе биде во целост објавен на 01.09.2020.

Повеќе делови од „Дневникот на еден карантинаш“ барајте на

https://www.instagram.com/eskimmk/

или на https://www.facebook.com/vasko.despodovski

Женичката рече ќе ме скрши ако продужам да пишам. Ја слушам, те мачката трет ден пиша и објавува, ја врска неам со „Дневнико“.

Ногу са ми јаки појавите шо се праат фаци додека праат нешто, а при това трошат народни пари. Не бе типчиња, херои са тие на кои ни имињата не им ги знаеме, а спасаваа свет, обичните луѓе шо дома праат маски и визири и ги донираа, тие шо даваа донации за никој да не остане гладен. Това са херои, вие сте позери!

Поминаа тие шеесе саата карантин. Ајде сега сите масовно да почнеме да се собираме по продавниците и банките, да се видиме како свет. Да надокнадиме малку. Едвај ги чекам оригиналните муабети – „Дека си бе брат, три дена не сам те видувал“, „Вапцахте ле јајцата или енос ќе е“, „А па нареднио викенд дека планираш да одиш“ и слични мудрости.

… Несакајќи се убацих у банката пред двајца други. Не испратих ситуација како шо треба, а обично фудбалски ги прата движењата на другите играчи. Извиних се кога излегнах, добро де откако ме опоменија, битно се извиних. Па ме наприја гад и коприви, сигурно сто и пеесе метара ги слушах коку сељачки сам се испонашал. Не ми е јасно само како не можат да разберат дека човек од карантин бааги поулавел излази, зашо немаа разбирање за штрамнани. Нема веза, запомних им фаците, наредните три пати кога ќе сам пред них некаде ќе им давам предност. Само да видат дека не сам току забеган како шо ме нарекоа.

До са не ми беше јасно која е поентата ја да сам у карантин, а женичките по фабриките на работа. Ја у дено видувам по трујца свет и од них бегам на седам метара, а они са по 3-400 у една хала.
И са ми текна, работата е шо мене ме спасаваа од коронавирусо, ја сам иднината на човештвото, сите други са апсолутно небитни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *